Utställning Tro, Hopp, Kärlek

Eva Langes skaparkraft handlar om den outtröttliga strävan efter själva kärnan. Modellerna till hennes nya skulpturgrupp Tro, Hopp, Kärlek, som får sin permanenta hemvist vid det nyrenoverade centrala torget Skillnaden i Helsingfors, visas på Kungl. Konstakademien i Stockholm.

2017 firade Finland 100 år som självständig stat. Som en del av det officiella firandet initierades projektet Två länder – en framtid. Initiativtagare var Hanaholmen – kulturcentrum för Sverige och Finland. Samarbetspartner i Sverige var Stockholm konst. Syftet var att i en konstnärlig gestaltning uttrycka den historiska och nutida gemenskapen mellan Finland och Sverige i ländernas huvudstäder. Initiativet har konkretiserats som två offentliga verk, ett i Stockholm och ett i Helsingfors. Den finska konstnären Marja Kanervos verk År Tal invigdes på Engelbrektsplan i Stockholm i augusti 2017. Två år senare, i september 2019, är det dags för installationen av det svenska bidraget – Eva Langes konstnärliga gestaltning Tro, Hopp, Kärlek i Finland.

I utställningen på Kungl. Konstakademien i Stockholm presenteras bl.a. modellerna i skala 1:1 till den skulpturgrupp som får sin permanenta hemvist vid det nyrenoverade centrala torget Skillnaden i Helsingfors.

Skulpturgruppen består av fyra balanserade delar, Ringen, Lilla runda, Elefanten och Pinnen.Med minimala gester fångar Eva Lange skapelsens hemligheter. I hennes konst finns både ögonblickets och evighetens stillhet, både ömhet och styrka. Utgångspunkten är naturens livskraft. Langes objekt växer fram i gränslandet mellan det organiska och det abstrakta. Trots att inget konstnärligt uttryck är modernt för evigt finns det något i hennes formspråk som trotsar tiden. Det talar med det förflutna och det blickar framåt.

Eva Lange, född 1935 i Stockholm, utbildades vid Konstfack och Kungl. Konsthögskolan. Sedan 1997 är hon ledamot av Konstakademien. Hon har haft en rad separatutställningar, bl.a. på Gotlands konstmuseum, Kungl. Konstakademien, Skövde konsthall samt i Riga och Vilnius. Lange har skapat ett flertal offentliga gestaltningar. Hennes verk finns representerade på Moderna Museet, Göteborgs konstmuseum, Museum för Foreign Art i Riga, Lettland, m.fl. Som första kvinna belönades Eva Lange med Sergelpriset 2015.